Bizar bouwwerk voor Museum De Pont in Tilburg

Museum De Pont in Tilburg is een toonaangevend museum op het gebied van hedendaagse kunst. In verband met het twintigjarig bestaan heeft gemeente Tilburg als blijk van waardering de herinrichting van het voorterrein van het museum cadeau gedaan.

Om de zichtbaarheid van het museum te vergroten zijn er bij de oprichting van het museum al plannen gemaakt om het voorterrein opnieuw in te richten. Het meest karakteristieke onderdeel van deze herinrichting zijn de ’follies’. Een folly, Engels voor dwaasheid, is een bouwwerk dat opzettelijk nutteloos of bizar is. De locatie en de contouren van deze follies moeten de voormalige bebouwing  doen vergeten.

 

Aan de hand van een ontwerp van Benthem Crouwel Architects is door gemeente Tilburg een uitvraag in de markt gezet voor het realiseren van deze follies. Middels een onderhandse aanbesteding heeft Gebr. van Kessel met ondersteuning van Holland Scherm dit werk aangenomen.

Complexe constructie

Het bouwwerk bestaat uit een betonnen hoofdconstructie die met keramische tegels volledig wordt bekleed. De geïntegreerde verlichtingsobjecten in de wanden van de constructie zorgen voor een sfeervol plaatje en doen tevens dienst als openbare verlichting.

 

Het op het eerste oog eenvoudige bouwwerk bleek tijdens de engineeringfase al snel een complexe constructie te zijn. De bindende vormeisen van het ontwerp en de grote overspanningen hebben de constructeur enkele uren rekenwerk bezorgd. Door de slanke vorm en de grote overspanningen was het een uitdaging om uiteindelijk een momentvast bouwwerk te maken. De enorme hoeveelheid wapening in de betonconstructie moest ervoor zorgen dat de constructie een minimale doorbuiging zou vertonen. Stephan van Zijl(projectleider Holland Scherm): “Er kon nergens in de constructie nog een spijker bij.”

Keramische tegels

Een te grote doorbuiging zou fataal zijn voor de zorgvuldig uitgezochte keramische tegels. Nadat de ruitvormige betonconstructie, middels natte knopen, tot een monolithisch bouwwerk was gevormd, kon de tegelzetter zich uitleven op het bekleden van ongeveer 1500 m2 betonoppervlak. Rekening houdend met een strak voegenpatroon en een mechanische verankering van deze tegels, is het uiteindelijk gelukt om binnen acht weken circa 11.000 tegels te verwerken. De keuze om tijdens het betegelen het complete bouwwerk in te pakken in folie, heeft er mede toe bijgedragen dat we volgens afspraak het project op 20 december 2015 konden opleveren.

 

Uiteindelijk kunnen we terugkijken op een geslaagd project dat mede door de bijzondere inzet en samenwerking tussen Holland Scherm en Gebr. van Kessel tot stand is gekomen.

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

Meer weten over dit project?

Bedrijfsleider

Jurgen Huyding

Neem contact op

Projectleider

Stephan van Zijl

Neem contact op

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.