Realisatie terrein- en binneninrichting Provinciehuis van Gelderland

Tweede fase project inmiddels gestart.

 

Het consortium In Domu Nova (o.a. VolkerWessels Integraal) heeft de laatste hand gelegd aan het nieuwe Provinciehuis van Gelderland in Arnhem, ofwel het Gelders Huis. De oude monumentale huisvesting is gerenoveerd én verrijkt met een extra gebouw volgens de hedendaagse architectuur. Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, ook onderdeel van Koninklijke VolkerWessels, is als onderaannemer aangetrokken voor de terreininrichting en binnenbeplanting. De opdracht is uitgevoerd volgens het fraaie ontwerp van karres+brands landschapsarchitecten.

Bij een bezoek aan het Provinciehuis van Gelderland valt het oog meteen op drie markante olijfbomen bij de ontvangstruimte/receptie. De receptie voelt enigszins aan als een buitenruimte maar is binnen gesitueerd. Van Kessel Sport en Cultuurtechniek was verantwoordelijk voor deze unieke binnenbeplanting, evenals de binnenbeplanting in het atrium. Van te voren heeft ons projectteam uitvoerig onderzoek gedaan naar de geschikte mogelijkheden. Vervolgens werd er een kundig advies bij de architect neergelegd. De gekozen zwarte olijfbomen bij de receptie (Bucida Buceras) groeien niet te snel en zijn daarom zeer geschikt. In het atrium, een andere bijzondere ruimte, werd gekozen voor de ‘valse christusdoorn’ (Gleditsia Triacanthos). Door de groeiplaats en het irrigatiesysteem welke zijn aangebracht, kan deze boom wel honderd jaar oud worden.

 

Van Kessel Sport en Cultuurtechniek was tevens verantwoordelijk voor de aanleg van de terreininrichting naar ontwerp van karres+brands landschapsarchitecten. Wij hebben de bestrating en de traptreden voor de hoofdentree aangelegd. Deze bevindt zich aan de noordelijke zijde van het gebouw welke direct grenst aan de binnenstad van Arnhem. De betonnen tegels beschikken over een geslepen toplaag van natuursteen. Dit geeft een bijzonder chique effect. De zogenoemde ‘luie’ traptreden komen overeen met het straatwerk en zijn bovendien gestraald. Aan de zuidelijke zijde van het gebouw, gelegen aan de Rijn, is hetzelfde straatwerk toegepast. De zuidelijke zijde werd daarnaast voorzien van passende beplanting en zit-elementen. Het project werd door ons afgerond door de monumentale fontein, die tijdens de bouw werd weggehaald, terug te plaatsen.

 

De eerste fase van het project is inmiddels opgeleverd. Op 20 september jl. heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het vernieuwde Provinciehuis van Gelderland officieel geopend. De tweede fase van het project is begin december 2017 gestart. Tijdens deze fase zullen wij zorgdragen voor het parkeerterrein en de aansluiting op de openbare ruimte.

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.