icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 06 april 2016

Eerste waterbuffels in de Noordwaard

Op woensdag 6 april zijn de eerste zes waterbuffels gearriveerd in de Noordwaard. Een dag later volgen er nog negen. Deze 15 waterbuffels gaan samen met 15 Schotse Hooglanders en 15 Konikpaarden de vegetatie in natuurgebied en waterberging De Noordwaard kort houden. Het is voor het eerst dat in Nederland waterbuffels als grazers worden ingezet. Twee waterbuffels namen meteen een bad in een slootje. Eén van hen zwom recht op de belangstellenden af. Die stonden oog in oog met een waterbuffel.

Noordwaard buffels 1

Oog in oog met een waterbuffel

Rijkswaterstaat, opdrachtnemer Gebr. Van Kessel Onderhoud en Free Nature organiseerden gezamenlijk de inzet van de grazers. Na de oplevering van de Noordwaard vorig jaar heeft Rijkswaterstaat als beheerder het onderhoud ingepland. Dit onderhoud is enerzijds gericht op het behouden van de functie als waterberging/doorstroming en anderzijds op duurzaam natuurbeheer. Samen met Gebr. Van Kessel Onderhoud zijn de plannen voor het onderhoud uitgewerkt. Begin dit jaar zijn de werkzaamheden gestart. Inmiddels zijn er al volop water- en weidevogels in het gebied en ontwikkelt de natuur zich voorspoedig.

"Super om deze beesten eindelijk in het gebied te hebben. Ons onderhoudsconcept is nu zichtbaar. Ook erg mooi dat ze gelijk de sloten in doken, daar hebben we ze voor “ingehuurd”.
- Jan Louis Reijnierse, medewerker Gebr. Van Kessel Onderhoud