icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 07 juni 2019

Gemeente Tiel kiest voor biobased bermplanken

Gebr. Van Kessel heeft medio mei 50 stuks biobased bermplanken geplaatst in de gemeente Tiel. De bermplanken zijn gemaakt van 50% gras en 50% plastic. De gemeente Tiel en Gebr. Van Kessel vonden elkaar in hun gezamenlijke duurzaamheidsambitie en maakten dit onlangs concreet op de Echtselsedijk in Tiel.

Biobased

Uit het oogpunt van klimaatadaptatie investeert gemeente Tiel in duurzame initiatieven. Ook bij Gebr. Van Kessel staat duurzaamheid hoog op de agenda. Als moderne bouwonderneming zoeken wij continu naar oplossingen om ons duurzaamheidsprofiel te verhogen. In lijn met deze visie introduceerden wij vorig jaar een nieuwe circulaire productietechniek die leidde tot verschillende biobased producten. De gemeente vond dit goed passen bij de ambitie om meer met duurzame materialen te werken.

Bij de productietechniek worden twee reststromen, bermgrasvezel en gerecycled plastic, ingezet als circulair materiaal en vervolgens omgezet naar een biobased materiaal. Van dit materiaal maakt Circulus B.V., waarmee wij nauw samenwerken, biobased producten. Er zijn inmiddels diverse productlijnen op de markt van o.a. bermplanken, picknicktafels en bijenhotels. Ieder product heeft eigen producteisen en vraagt om zijn eigen receptuur. De verhoudingen van bermgrasvezel en plastic in het eindproduct zijn daardoor niet altijd gelijk. Zo moet een bermplank niet omvallen door harde wind, maar wel afbreken als er tegenaan gereden wordt.

De circulaire bermplanken passen door hun natuurlijke kleur goed in de openbare ruimte van de gemeente Tiel. Met deze bermplanken kan de dijk voorlopig weer duurzaam vooruit.