icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 17 september 2018

Jaarbeursplein in Utrecht geopend

Op zaterdagmiddag 15 september is het nieuwe Jaarbeursplein in Utrecht officieel geopend door wethouder Victor Everhardt van de gemeente Utrecht. Tegelijkertijd werd de onderliggende parkeergarage Croeselaan opgeleverd. Dit toonaangevende project in het hart van Utrecht is gerealiseerd door VolkerWessels-ondernemingen Van Hattum en Blankevoort en Visser & Smit Bouw in de Bouwcombinatie Jaarbeursplein.

Schots tapijt
Het Jaarbeursplein is een groot autovrij plein met bomen en natuursteen geworden. VolkerWessels-onderneming Van Kessel Sport en Cultuurtechniek verzorgt de inrichting van het plein. Het plein is geschikt gemaakt voor grote manifestaties en evenementen, maar ook voor dagelijks gebruik. Zo is er een grote vijver die afgedekt ook kan dienen als podium. Het Jaarbeursplein met haar ‘tapijt’ van Schots natuursteen wordt ingewijd met de openingsact van het Uitfeest, tevens de start van het culturele seizoen in Utrecht.

Spectaculaire stort onderwaterbeton
De bouwplaats - één van de drukste van Nederland - was zo’n anderhalf jaar geleden nog een bouwput van 12,5 meter diep. Vervolgens is 8 miljoen liter onderwaterbeton gestort in wat in de volksmond ‘het zwembad’ werd genoemd voor de één meter dikke vloer van de ondergrondse parkeergarage.

Uniek stempelraam
Bijzonder aan het project in hartje Utrecht en één van de redenen dat Van Hattum en Blankevoort en Visser & Smit Bouw de aanbesteding wonnen, is het toegepaste stempelraam. Er is niet gekozen voor een stalen stempelraam om de 881 damwanden op hun plaats te houden, maar voor een betonnen versie. Die hoefde niet verwijderd te worden, maar vormt nu het plafond van de parkeergarage. Het enige dat nu nog zichtbaar is van het stempelraam, zijn de inmiddels Ferrari-rood gespoten damwanden.

Parkeergarage Croeselaan
De onderliggende drielaagse parkeergarage Croeselaan heeft 778 parkeerplekken. Deze garage vervangt de garage die decennia bovengronds op het plein stond. De nieuwe garage is bedoeld voor reizigers, winkelend publiek, gasten van het NH-hotel en werknemers van de kantoren op en rondom het Jaarbeursplein en opent dit najaar haar deuren.