icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 12 juni 2017

Nieuw sportcomplex zet de toon met ander recyclebaar grastype

Van Kessel Sport en Cultuurtechniek bouwt momenteel aan het nieuwe sportpark Overveer in Oegstgeest. Dit sportpark realiseren wij in opdracht van de Stichting Beheer Sportpark Overveer. Het complex heeft als hoofdgebruiker vereniging ASC (Ajax Sportman Combinatie) en is bedoeld voor de beoefening van de voetbal- en cricketsport. Het park bestaat uit vier natuurgras-voetbalvelden, waaronder een Domo® Fusion Grass hybride systeem. Daarmee heeft het sportpark een primeur. Het is voor de eerste keer dat dit systeem, dat 100% recyclebaar is, in Nederland wordt aangelegd. 

In samenwerking met de producent Sports & Leisure Group hebben wij bijgedragen aan de ontwikkeling van het Domo® Fusion Grass hybride systeem. Het systeem bestaat voor 96% uit natuurgras en heeft naast een natuurlijke uitstraling ook een speciaal doek dat de wortelgroei niet hindert en de gebruikelijke onderhoudshandelingen toelaat. Daarmee verdraagt het een hogere belasting in het aantal speeluren (factor 2,5) ten opzichte van een standaard natuurgrasveld. Dit was dan ook voor onze opdrachtgever Stichting Beheer Sportpark Overveer doorslaggevend.

Het Domo® Fusion Grass hybride systeem wint momenteel terrein in Europa, onder andere in Engeland en België, waar inmiddels een aantal velden zijn aangelegd. Bovendien is het een passend alternatief voor opdrachtgevers, gezien de discussie over het SBR-rubber in kunstgrasvelden.

Momenteel worden de velden aangelegd en zijn de contouren van het complex al duidelijk zichtbaar. Twee van de vier natuurgrasvelden zijn met de lange zijden tegen elkaar aangelegd en in de gezamenlijke uitloopstrook tussen de velden is een permanente cricketpitch aangebracht. Het hoofdveld is zo ontworpen dat ook hier cricketwedstrijden gespeeld kunnen worden. Daarnaast is  er een automatische beregeningsinstallatie geïnstalleerd. Zo kunnen alle velden op een efficiënte manier van water worden voorzien, zodat er optimale groeiplaatsomstandigheden geboden kunnen worden aan de grasplant. Ook is het park voorzien van een uniek (groen) geluidscherm; de ballenvanger keert namelijk niet alleen de bal, maar dient ook als geluidscherm.

Om de aanleg, in afstemming met de andere werkzaamheden, onder de meest geschikte omstandigheden uit te voeren hebben wij het project gecomplementeerd met een LEAN-planning, volgens Samen Slimmer Bouwen van VolkerWessels