icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 30 juli 2018

Onderzoek waterbuffels project Noordwaard

Gebr. Van Kessel Onderhoud voert in opdracht van Rijkswaterstaat het onderhoud uit in de Noordwaard en krijgt daarbij hulp van diverse grazers, waaronder waterbuffels.

Vanuit Free Nature, verantwoordelijk voor het begrazingsbeheer in de Noordwaard, is onlangs onderzoek gedaan naar het gedrag van deze grazers. De waterbuffels doen in de Noordwaard waarvoor ze ingezet zijn, zo bleek uit dit onderzoek. Zij voelen zich thuis. Tevens is de populatie gestegen van 15 naar 26 waterbuffels.

“Naast onze onderhoudswerkzaamheden ontwikkelen wij in de Noordwaard mee aan de natuur”, vertelt Jan Louis Reijnierse, contractcoördinator bij Gebr. Van Kessel Onderhoud. “Dat maakt het project voor ons als aannemer natuurlijk erg bijzonder. Wij zien steeds meer positieve effecten, zowel bij flora als fauna”. Het is mooi dat dit onderzoek bevestigt dat wij samen met de waterbuffels op de goede weg zijn”.

Volgens het onderzoek grazen de waterbuffels het overgrote deel van de tijd, namelijk 48%. Daarnaast besteden zij geruime tijd aan het liggen en herkauwen (33%). Ook zwemmen hoort met 11% tot één van hun favoriete bezigheden. Doordat de waterbuffel zo goed overweg kan met het vele water, komt de kudde overal. Zo grazen zij alle stukken voldoende kort en kan het water hier vrij doorstromen. Bij de start van het project is om deze reden bewust gekozen om, naast Schotse Hooglanders en Konikpaarden, ook waterbuffels in te zetten als grote grazers. Het onderzoek laat zien dat zij zich hier prima thuis voelen.

Voor het volledige onderzoek van stagiaire Tracey Postma: https://www.freenature.nl/nieuws/2018/waterbuffels-doen-hun-naam-eer-aan

Project natuurgebied Noordwaard
Meer lezen over onze werkzaamheden in dit gebied? Bezoek dan even de projectpagina.