icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 08 november 2019

OpenIJ maakt bronbemalingswerkzaamheden ongekend bijzonder

Vanaf zee en de kades zie je ze niet; de pompen van Van Kessel Bronbemaling. Bronbemaling behoort tot één van de onzichtbare toegepaste technieken achter de bouw van de grootste zeesluis van de wereld. OpenIJ realiseert de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Onzichtbaar, omdat de pompen zich onder de grond bevinden, maar onmisbaar. Van Kessel Bronbemaling houdt de enorme bouwkuipen op het sluizenterrein droog en zorgt daarmee voor een droge en veilige werkplek voor de bouwers.

Door de omvang is OpenIJ een ongekend bijzonder project voor ons team. Alles is groot. Wanden, vloeren en zo ook de bouwkuipen. Wij houden maar liefst vijf omvangrijke bouwkuipen droog, waarbij de grootste kuip het formaat van maar liefst twee voetbalvelden naast elkaar heeft. Tevens verzorgen wij diverse kleinere bemalingswerkzaamheden op het terrein, zoals de bemaling van de toekomstige brandput.

De bemaling van alle bouwkuipen wordt real-time gevolgd en aangestuurd via een geavanceerd monitoringssysteem. Momenteel wordt de laatste damwandkuip, die van de drempel buitenhoofd, droog ontgraven. Deze kuip heeft een afmeting van 26 meter x 26 en is 22,5 meter diep. Maar liefst 24 onderwaterpompen zijn ingezet om deze werkplek droog en veilig te houden.

Daarnaast zijn wij actief bij de deurkas en drempel van het binnenhoofd, op de plek waar straks de sluisdeur in- en uitrolt. Tijdens het afzinken van het caisson (zie ook https://lnkd.in/dpdSDiG ) houdt Van Kessel Bronbemaling diverse werkcompartimenten droog door het regenwater dat hier valt weg te pompen en af te voeren. Dit gebeurt door middel van krachtige pompen die het water maar liefst 30 meter omhoog pompen. De afvoerbuizen bevinden zich aan de zijkanten van de deurkas en drempel van het binnenhoofd.

Van Kessel Bronbemaling, een Koninklijke VolkerWessels Onderneming, verzorgt sinds 2016 in onderaanneming de bemalingswerkzaamheden bij OpenIJ.

Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam en Havenbedrijf Amsterdam NV werken samen bij het project Zeesluis IJmuiden. De gemeente Velsen is betrokken als wettelijk adviseur in het kader van de ruimtelijke ordening. Dit project wordt medegefinancierd vanuit het CEF (voorheen TEN-T) programma van de Europese Unie.

Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat.

Copyright fotografie: Topview fotografie, Ko van Leeuwen en Gerrit Serné