02.05.17

Van Kessel Bronbemaling verzorgt bemalingswerkzaamheden van formaat op project OpenIJ

Tweede bouwkuip drooggelegd

 

Het aannemersconsortium OpenIJ werkt in opdracht van Rijkswaterstaat in IJmuiden aan de grootste zeesluis van de wereld. Deze sluis wordt maar liefst 70 meter breed, 500 meter lang en 18 meter diep. Het consortium wordt geleid door VolkerWessels, DIF en BAM-PGGM. Van Kessel Bronbemaling is als specialist betrokken bij dit project en wordt onder meer ingezet om een vijftal omvangrijke bouwkuipen droog te houden. De tweede bouwkuip werd onlangs drooggelegd.

In de ontwerpfase heeft het projectteam samen met bemalingsadviseurs van Van Kessel Bronbemaling en Ingenieursbedrijf Aveco de Bondt de benodigde bemaling berekend en ontworpen. Aan de hand van de aanwezige geotechnische en geohydrologische rapporten is een uitgebreid bemalingsadvies opgesteld. Dit bemalingsadvies vormde de basis voor de diverse vergunningsaanvragen en de keuze voor de juiste bemalingsmethode. Om de juistheid van geotechnische en geohydrologische rapporten en de gemaakte berekeningen te toetsen, zijn diverse proefbemalingen uitgevoerd. “Dit project is uniek”, zegt Hans Hoogerbrugge, bedrijfsleider bij Van Kessel Bronbemaling. “De omvang, de ligging en de bereikbaarheid maken het project bijzonder.“

 

De vijf bouwkuipen worden droog gehouden gedurende de hele bouwperiode. Inmiddels zijn er twee van de vijf bouwkuipen aangelegd en drooggelegd. De eerste kuip heeft een omvang van maar liefst twee voetbalvelden naast elkaar. De tweede kuip, die deze maand werd drooggelegd, is weliswaar iets kleiner, maar heeft nog steeds een indrukwekkend formaat. Om de vereiste drooglegging in het midden van de kuip te behalen en toch de onttrekking van grondwater te minimaliseren, is gekozen voor een bemalingsmethode met meerdere ‘deepwells’ rondom in de kuip.

 

Bij het werken in de bouwkuipen staat veiligheid natuurlijk voorop. Diverse factoren kunnen negatieve invloed hebben op de bemaling en grote gevolgen voor de veiligheid en de voortgang van de werkzaamheden. De bemaling in de bouwkuipen is daarom voorzien van een geavanceerd monitoringssysteem, waarbij de bemaling 24/7 realtime wordt gevolgd en aangestuurd. Eventuele storingen worden direct gemeld en direct opgelost. ”Voor ons team is dit project een once-in-a-lifetime-experience”, zegt Wouter Mansier, uitvoerder bij Van Kessel Bronbemaling, trots. “Wij werken dagelijks in een heel bijzondere werkomgeving, zo’n zeven en een halve meter onder het waterniveau.”

 

De nieuwe zeesluis is eind 2019 beschikbaar voor de scheepvaart. De levensduur van de nieuwe sluis is 100 jaar.

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.