08.04.14

Gebr. van Kessel Speciale Technieken en Producten ontwikkelt stille fluistervoeg

 

Bewoners die nabij een brug wonen kennen het probleem maar al te goed. De overgang tussen de brug en het asfaltwegdek veroorzaakt veel geluid door het verkeer en vooral ’s nachts kan dit leiden tot aanzienlijke geluidshinder. Zogenaamde fluistervoegen die de overgang tussen brug en wegdek opvullen, kunnen dit probleem verhelpen. Maar de duurzaamheid van deze fluistervoegen is laag daar zowel de uitzetting van de brug in de warme periodes, de inkrimping tijdens de koude periodes als ook het verkeer de voeg zeer sterk belasten. Gemiddeld dienen deze voegen in Nederland om de 4 jaar vervangen te worden met verkeersoverlast en veel onderhoudskosten als gevolg.

 

KLK Fluistervoeg

Nieuwe bitumineuze fluistervoeg

Via een intensieve ketensamenwerking tussen Gebr. van Kessel Speciale Technieken en Producten, Latexfalt en een aantal polymeerleveranciers is een doorbraak gerealiseerd in het materiaal- en voegontwerp en deze voeg voldoet ruimschoots aan de strengste eisen die aan deze fluistervoegen gesteld zijn. Volgens de twee ontwikkelaars Henk Hanselaar en Morteza Shirazi is deze voeg een uniek systeem daar het gebruikte voegmateriaal bij zeer lage temperaturen (< - 20 °C) flexibel blijft en bij hoge temperaturen (> 40  °C) zeer stabiel is. Mechanische veren en andere versterkende systemen worden niet gebruikt in dit systeem en verankering in de betonconstructie van de brug is niet noodzakelijk.

 

Testen uitgevoerd in Duitsland en Zwitserland onder zeer strenge condities geven aan dat de levensduur van deze fluistervoegen minimaal 15 jaar is. Door integratie van chemische en materiaalkennis, voegontwerp en applicatie expertise is een belangrijke bijdrage geleverd aan de maatschappelijke uitdaging voor duurzame mobiliteit.

 

 

Contact

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Henk van Lith, Gebr. van Kessel Speciale Technieken en Producten B.V. [06 11 00 85 85] en Bert Jan Lommerts, Latexfalt bv [06 53 40 88 33 of 071 341 91 08].

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.