08.06.15

Dag van de Bouw bij Ontpoldering Noordwaard; zaterdag 13 juni

Een bijzonder “Ruimte voor de Rivier” project nadert zijn voltooiing. In oktober levert Combinatie Noordwaard het project “Ontpoldering van de Noordwaard” op. Het water krijgt weer volop de ruimte in de polder. Dit heeft naast gevolgen voor de bewoners, ook veel invloed op de werkzaamheden van de aannemer. Bent u benieuwd hoe met de invloed van het water wordt omgegaan kom dan naar de Dag van de Bouw bij Combinatie Noordwaard op zaterdag 13 juni van 10.00 tot 15.00 uur.

Noordwaard opendag

Ruimte voor de Rivier

Combinatie Noordwaard is in 2012 begonnen met het doorstroombaar maken van de Noordwaardpolder bij Werkendam. De Noordwaard is met 4.450 hectare één van de grootste projecten van het landelijke hooogwaterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. De polder wordt deels doorstroombaar gemaakt voor de veiligheid van de bevolking van Gorinchem bij hoogwater. De Noordwaard zal enkele keren per jaar, vooral in de winter, gedeeltelijk onder water komen te staan. Om de gehele polder bereikbaar en bewoonbaar te houden zijn kades, kreken, terpen aangelegd en waterbouwkundige constructies gebouwd, zoals dijkbruggen, kreekbruggen, gemalen, duikers en plankieren. Daarnaast is er een nieuw hooggelegen netwerk van kabels en leidingen aangelegd. De uitvoering is in deze laatste fase van het werk gericht op het afgraven van de primaire kering. Om de werkzaamheden zoveel mogelijk met “droge voeten” te kunnen uitvoeren gebeurt dit afgraven in fasen. Ook zijn er maatregelen getroffen om de bewoners tijdens werkzaamheden bij bedreigend hoog water veilig te kunnen evacueren.

 

Noordwaard opendag

Dag van de Bouw

Tijdens de Dag van de Bouw wordt u per bus door de polder gereden. Tijdens deze rondleiding wordt u geïnformeerd over alles wat met het afgraven van de primaire kering te maken heeft. Hoe ver graven we bijvoorbeeld af en waarom? Wat doen we met de uitkomende grond? Hoe gaan we om met de veiligheid van de bewoners en de mensen die aan het werk zijn in de polder? En hoe functioneert de Noordwaard na oplevering?

Noordwaard opendag

Rondrit per bus

De eerste bus vertrekt vanaf de keet (Steurgat 26a in Werkendam) om 10.00 uur en de laatste om 14.00 uur. Een rondrit duurt ongeveer een uur.

 

Uw auto parkeren of fiets stallen kan bij de Scheepsbouwers Maritiem, Steurgat 3B, aan de overzijde

van de bouwkeet.

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.