06.04.16

Eerste waterbuffels in de Noordwaard

Op woensdag 6 april zijn de eerste zes waterbuffels gearriveerd in de Noordwaard. Een dag later volgen er nog negen. Deze 15 waterbuffels gaan samen met 15 Schotse Hooglanders en 15 Konikpaarden de vegetatie in natuurgebied en waterberging De Noordwaard kort houden. Het is voor het eerst dat in Nederland waterbuffels als grazers worden ingezet. Twee waterbuffels namen meteen een bad in een slootje. Eén van hen zwom recht op de belangstellenden af. Die stonden oog in oog met een waterbuffel.

Noordwaard buffels 1

Oog in oog met een waterbuffel

Rijkswaterstaat, opdrachtnemer Gebr. van Kessel Onderhoud en Free Nature organiseerden gezamenlijk de inzet van de grazers. Na de oplevering van de Noordwaard vorig jaar heeft Rijkswaterstaat als beheerder het onderhoud ingepland. Dit onderhoud is enerzijds gericht op het behouden van de functie als waterberging/doorstroming en anderzijds op duurzaam natuurbeheer. Samen met Gebr. van Kessel Onderhoud zijn de plannen voor het onderhoud uitgewerkt. Begin dit jaar zijn de werkzaamheden gestart. Inmiddels zijn er al volop water- en weidevogels in het gebied en ontwikkelt de natuur zich voorspoedig.

"Super om deze beesten eindelijk in het gebied te hebben. Ons onderhoudsconcept is nu zichtbaar. Ook erg mooi dat ze gelijk de sloten in doken, daar hebben we ze voor “ingehuurd”. Aldus Jan Louis Reijnierse.

Gerelateerde items:

Projecten

   Alle projecten»

Beheer van de Noordwaard

Bekijk project»

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.