26.04.19

Nieuwe rotonde voor Gorinchem

Mooie drone-beelden vanuit Gorinchem! Om de ontsluiting met de nieuwe woonwijk Hoog Dalem te verbeteren wordt hier hard gewerkt aan een reconstructie van de Spijksesteeg, de Van Andel Spruytlaan en de Laag Dalemseweg. Gebr. Van Kessel Wegenbouw, rayon West, voert de reconstructie uit in opdracht van de gemeente Gorinchem.

Voor dit project leggen wij een aantal nieuwe rijbanen, fietspaden en een rotonde aan. Ook verzorgen wij het nodige grond- en rioolwerk en de openbare verlichting. De rotonde en de rijbanen worden zoveel mogelijk ‘in het verkeer’ aangelegd. Dit betekent dat alle verkeer tijdens de uitvoering gewoon door kan rijden. Er is hiervoor wel een bypass aangelegd rondom de nieuwe rotonde, inclusief tijdelijke verkeerslichten.

 

Hoog Dalem is een sfeervolle woonwijk met veel aandacht voor groen en water. De rotonde is onderdeel van een kunstwerk ‘ Poorten van Hoog Dalem’ van de kunstenaar Hans van Lunteren (www.hansvanlunteren.nl). De rotonde, genaamd ‘rotonde Torenfortplein (1)’, wordt een open plein. Rondom dit plein worden bomen geplant die een onderdeel vormen van een schaduwrijke bomenlaan waarmee de Spijksteeg is ingericht. In het midden van deze rotonde verrijst een laag gemetseld bouwwerk (+ 72 cm) met aan de voet langgerekte inspringende nissen waarin waterbekkens zijn gemetseld. Het oppervlak van het bouwwerk is met klinkers bestraat, als ware het een verhoogd plein. Het regenwater van dit verhoogde plein wordt via kleine putjes afgevoerd naar de waterbekkens in de nissen zodat daar een vochtig klimaat kan ontstaan ter bevordering van de groei van kleine mossen, algen en varens, de conditie voor een klein ecologisch wereldje.

 

Als alles volgens planning verloopt zullen de werkzaamheden in juni 2019 gereed zijn.

  

(1)   De vorm van het bouwwerk is geïnspireerd op een Torenfort, een bouwwerk dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.