16.02.18

Volledig energieneutraal sportpark biedt meerwaarde voor Park Harga Schiedam

Eerste nieuwe kunstgrasveld sportcomplex onlangs in gebruik genomen.

 

Gemeente Schiedam zet de bouw van de duurzame woonwijk Park Harga in Schiedam voort. Bij deze vervolgfase is Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, een Koninklijke VolkerWessels onderneming, als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de bouw van twee multifunctionele sportgebouwen en bijbehorende sportvelden. Het definitieve ontwerp van het project (DO-fase) werd in november jl. afgerond. Inmiddels is het eerste kunstgrasveld aangelegd.

Het nieuwe sportpark wordt volledig energieneutraal en zelfvoorzienend. Zo wordt de stroom, die wordt gebruikt voor de verlichtingsinstallatie en de openbare led-verlichting op het sportpark, opgewekt via drijvende zonnecellen. Ook worden vrijkomende betonproducten zoveel mogelijk hergebruikt volgens het principe van ‘de circulaire economie’. Wat niet kan worden hergebruikt wordt toegepast voor de funderingen van wegen en paden. Hierdoor krijgen zoveel mogelijk materialen een tweede leven.

 

“Circulaire economie toepassen bij sportparken heeft mijn inziens de toekomst”, zegt Jaap Kamp, bedrijfsleider van Van Kessel Sport en Cultuurtechniek. “Wij lopen graag voorop en zijn trots dat wij voor Schiedam dit energieneutrale sportpark mogen realiseren”.

 

Van Kessel Sport en Cultuurtechniek zal naast het sportcomplex ook zorgdragen voor het bouw- en woonrijp maken van de grond voor de woningbouw in Park Harga Midden. De ontwikkelcombinatie Park Harga Midden, bestaande uit VolkerWessels Vastgoed en Thunnissen, realiseert hier circa 380 woningen. Als het gaat om ‘circulair werken’ staan de neuzen van alle betrokken partijen onverminderd dezelfde kant op. De partijen denken daarbij ‘project-overstijgend’. Tijdens de structurele grondstof-overleggen wordt gekeken wie materialen nodig heeft en/of wie deze over heeft. De materialen worden naar wens uitgewisseld en hoeven daardoor niet vervoerd te worden naar andere locaties. Dit vermindert de CO2-uitstoot en bevordert het ‘circulair werken’.

 

Park Harga valt onder het gemeentelijke programma ‘Schiedam in Beweging', waarmee de gemeente Schiedam nieuwe mogelijkheden ontwikkelt voor sport, wonen en groen. In het najaar van 2016 realiseerde Van Kessel Sport en Cultuurtechniek voor dit programma Sportpark Willem-Alexander, gelegen op en naast de Ketheltunnel. Deze tunnel is onderdeel van de A4 tussen Delft en Schiedam. Van Kessel Sport en Cultuurtechniek won een Europese aanbesteding waardoor de samenwerking met Schiedam kon worden voortgezet. Eind oktober 2017 tekenden burgemeester Lamers en directeur De Morée het contract voor de bouw van de twee nieuwe multifunctionele sportgebouwen en bijbehorende sportvelden.

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.