Skyline Tiel verrijkt met cultuurcentrum Zinder aan Westluidense poort

In opdracht van gemeente Tiel heeft een consortium van diverse Koninklijke VolkerWessels-ondernemingen, waaronder Gebr. Van Kessel, onlangs het nieuwe visitekaartje van de stad gerealiseerd: het project Westluidense Poort omvat het cultuurgebouw Zinder, een cultuurplein en een ondergrondse parkeergarage en is ontworpen door architect De Zwarte Hond. Het nieuwe cultuurcentrum werd op 26 oktober jl. officieel geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

Gebr. Van Kessel heeft voor dit project de inrichting van de openbare ruimte verzorgd. In 2014 zijn wij reeds gestart met de sloop van het voormalig kantoorpand van GGR-Gas en met de sanering van een voormalig gasfabrieksterrein. De bouwkuip werd ontgraven en ruim 60.000m3 water is uit de bouwkuip gepompt. Daarnaast omvatten onze werkzaamheden het archeologisch onderzoek, begeleiding en uitvoering, de riolering, het verleggen van kabels en leidingen en het toepassen van verkeersmaatregelen.Tevens hebben wij het terrein ingericht: plein, wegen, paden, trappen, tribune, park- en groeninrichting, keerwanden incl. natuurstenen gevelbekleding, die gelijk zijn aan de gevel van gebouw Zinder. Daarbij hebben wij een ‘groene gracht’ aangebracht die een stukje verleden uit de middeleeuwen doet herleven. In het verre verleden werd de binnenstad namelijk omringd door een gracht. Een deel van deze gracht is nu weer in een ‘groene’ vorm zichtbaar.

 

De Westluidense Poort was in de middeleeuwen een stadspoort en daarmee hét herkenningspunt van de stad Tiel. Het nieuwe cultuurcentrum Zinder vervult vanaf heden dezelfde rol, nu als moderne poort. Zinder heeft een bijzondere ligging, namelijk op de grens met de binnenstad en de Waal. Hierdoor wordt de Waalkade meer geïntegreerd met de binnenstad. Vanuit de Waal gezien wordt de skyline bovendien verfraaid door het gebouw met zijn mooie gouden gloed. Dit komt tegemoet aan de wens van de gemeente om een andere invulling te geven aan de uitstaling van Tiel en daarmee de aantrekkingskracht van de stad te versterken.

 

Het consortium voor het project Westluidense Poort bundelt de krachten van de Koninklijke VolkerWessels-ondernemingen Gebr. Van Kessel (inrichting van de openbare ruimte), Van Hattum en Blankevoort (realisatie van de parkeergarage), Stam + De Koning (cultuurcentrum) en HOMIJ Technische Installaties (technische installaties). Als onderaannemer waren tevens Volker Staal en Funderingen, Visser & Smit Hanab, Van Kessel Sport en Cultuurtechniek en Van Kessel Bronbemaling betrokken.

 

Feiten & cijfers: https://www.youtube.com/watch?v=m8Q9J8IQ-jk

 

(c) Foto gebouw Zinder: Marius Ouburg

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.