Westluidense Poort Tiel

Gebr. van Kessel realiseert openbare ruimte Westluidense Poort Tiel.

 

De Westluidense Poort wordt een aantrekkelijk verblijfsgebied dat de oude binnenstad van Tiel en de rivier de Waal met elkaar verbindt. Het nieuwe cultuurcluster, met een openbare bibliotheek en Centrum van Kunsten, vormt met de schouwburg Agnietenhof en de toekomstige bioscoop de ‘Cultuurpoort’ van Tiel. Dé plek voor kunst, cultuur en educatie voor jong en oud.

Feiten & cijfers

Projectcategorieën

Gebiedsontwikkeling

De gebiedsontwikkeling betreft het realiseren van een ondergrondse parkeergarage bestaande uit vier lagen met een capaciteit van 583 parkeerplaatsen en 110 fietsplaatsen. Op de parkeergarage komt het cultuurcluster bestaande uit een centrale hal, toeristeninformatiepunt, multifunctionele zaal, openbare bibliotheek, kunstuitleen, ballet- en popstudio’s, muzieklokalen, danslokalen, atelier beeldende kunst en kantoren. In het plan worden 24 woningen, waarvan acht appartementen en zestien huizen, gerealiseerd.

Betrokken partijen

Moederconcern VolkerWessels is verantwoordelijk voor ontwerp, bouw, onderhoud en facilitaire dienstverlening van het nieuwe visitekaartje van de stad. Het consortium staat onder leiding van VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Midden en bestaat verder uit Van Bergen Bouw en Ontwikkeling (cultuurcluster en woningbouwopgave), Van Hattum en Blankevoort (Parkeergarage), Homij (Technische Installaties) en Gebr. van Kessel (Openbare ruimte).

Gebr. van Kessel

Begin dit jaar is Gebr. van Kessel begonnen met de kap van circa veertig bomen en de sloop van het voormalig kantoorpand van GGR-Gas aan de Westluidensestraat. Archeologische onderzoek en het detecteren, opsporen en benaderen van niet-gesprongen explosieven worden gecombineerd met rioleringswerkzaamheden, het verleggen van de kabels en leidingen en de voorbereiding van de ontgraving van de bouwput. De genoemde werkzaamheden zijn van februari tot mei 2014 uitgevoerd. Het grondwerk voor bovengenoemde werkzaamheden zal, waar nodig, worden ondersteund met bemalingwerkzaamheden. Ook het treffen van maatregelen voor de fasering, tijdelijke verkeersvoorzieningen en bouwplaatsvoorzieningen vallen binnen de scope van Gebr. van Kessel.

Start werkzaamheden

Vanaf mei 2014 starten de activiteiten van de bouwput. Het betreft onder andere het aanbrengen van de damwanden en het uitvoeren van saneringsactiviteiten (verontreinigingen van voormalig terrein van de Gasfabriek. Vervolgens gaat Van Hattum en Blankevoort aan de slag met de verankering en funderingspalen voor de parkeergarage. In juli wordt de bouwput ontgraven. Dit gebeurt grotendeels ‘in den natte’. De bouwkuip met een oppervlakte van circa 4.150 m2 en krijgt een inhoud van ongeveer 60.000 m3. Voordat het onderwaterbeton in de bouwput wordt aangebracht, worden de palen, ankers en wanden van de damwand schoongemaakt met duikers.

Planning

In januari 2015 wordt de bouwkuip leeg gepompt en ontstaat een basis voor de bouw van de ondergrondse parkeerkelder.

Vanaf medio 2015 begin de tweede fase van de sanering van het Gasfabrieksterrein net buiten de bouwput. Daarna volgt de realisatie van de inrit van de parkeerkelder. In augustus 2015 start de bouw boven het maaiveld.

Vanaf begin 2016 start de afronding van delen van de openbare ruimte in het projectgebied. Gebr. van Kessel realiseert dan onder andere de aansluiting op de hemelwaterriolering, daktuinconstructies, grondkerende constructies, funderingen, verhardingen en de openbare verlichting. Als alle werkzaamheden conform planning verloopt, kunnen de bewoners van Tiel en omstreken eind 2016 gebruik maken van alle voorzieningen van de Westluidense Poort.

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

Gerelateerde items:

Projecten

   Alle projecten»

Westluidense Poort Tiel ontgraving

tiel

Bekijk project»

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.