icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 06 juli 2023

Project Klimaatbestendig Klapwijk – Wijkpark

Sinds 2020 zijn wij als Gebr. Van Kessel Wegenbouw Rayon West betrokken bij het klimaatbestendig maken van de woonwijk Klapwijk te Pijnacker. Door de jaren heen is deze woonwijk flink verzakt. Samen met gemeente Pijnacker-Nootdorp en GeoInfra wordt er in een bouwteam het ontwerp van landschapsarchitect Feddes Olthof verder uitgewerkt.

DSC_0074.JPG

Het eerste deel van de woonwijk is inmiddels voorzien van een nieuw riool en verhardingen. Op dit moment worden er werkzaamheden uitgevoerd in het wijkpark, dit park ligt centraal in de woonwijk. In het park zijn nieuwe paden van zowel asfalt als half verharding aangelegd, speelvelden en een speelheuvel voorzien van een waterpomp met waterloop. Aan de randen van het park zijn nieuwe parkeerplaatsen aangelegd met TTE-elementen waardoor de parkeervakken groen blijven in plaats van betonverharding.
In het wijkpark staat water centraal, verschillende Waadi’s en vijvers zijn aangesloten op het nieuwe IT-riool. In het park wordt samen met FieldFactors een Urban Water Buffer aangelegd. Deze Urban Water Buffer slaat in natte periode water op in de diepe ondergrond om dit in de droge periode weer op te pompen. Via de vijvers in het park wordt dit water via het IT-riool, deze bestaan uit geperforeerde buizen, weer door de gehele woonwijk de grond in gebracht. Op deze manier wordt het grondwaterpeil op één peil gehouden zonder al teveel fluctuaties. Dit moet verdroging van de veenlagen in de ondergrond voorkomen zodat extreme zettingen in de woonwijk worden voorkomen.

 

DSC_0122.JPG

De werkzaamheden aan de Urban Water Buffer bestaan uit het plaatsen van putten en het aanleggen van het benodigde leidingwerk en waterpartijen. Daarnaast wordt ook het filterbed door Gebr. Van Kessel aangelegd en voorzien van nieuw metselwerk en zitelementen. Na gereedkomen van onze werkzaamheden plant FieldFactors de benodigde planten in het filterbed en installeert de technische installatie in de vorm van pompen en sensoren.

DSC_0055.JPG

Naast de realisatie van de civiele werkzaamheden zijn ook onze bedrijven Van Kessel Sport en Cultuurtechniek en STEP betrokken bij dit project. Van Kessel Sport en Cultuurtechniek plant het nieuwe park aan en STEP heeft de bestaande muur gerenoveerd. Een mooi park en een mooie samenwerking tussen onze Gebr. Van Kessel bedrijven!
Het eerste deel van het wijkpark is inmiddels in gebruik genomen. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden van deze fase voor de bouwvak afgerond. Het bouwteam voor het ontwerp en bestek rondt de volgende fase medio september af. Medio oktober starten wij na afstemming met de betreffende kabels- en leidingbeheerders met rioleringswerkzaamheden in de volgende fase van de wijk Klapwijk.