icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 02 november 2022

Restauratie de Vier Lunetten

Van Kessel Sport en Cultuurtechniek (onderdeel van Gebr. Van Kessel) is tot december volgend jaar bezig met werkzaamheden aan de Vier Lunetten aan de rand van Utrecht. Wij zijn hier verantwoordelijk voor het afdammen van de muren en het verlagen van waterstand en waterbodem. Tevens verrichten we diverse grond- en groenwerkzaamheden op de Lunetten ter verbetering van flora en fauna en ter bevordering van de toegankelijkheid en bereikbaarheid. Met het integrale projectteam pakken we de restauratiewerkzaamheden zorgvuldig en met een doordacht plan op!

Het is voor de stad Utrecht een vertrouwd beeld; de bosachtige route langs de vier Lunetten, doorkruist door het treinspoor en de Koningsweg. De vestingwerken zijn 200 jaar oud, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Unesco Werelderfgoed. Daarom is zorgvuldig onderhoud essentieel. Een aantal bekledingsmuren en kazematten van de Vier Lunetten zijn in slechte staat. De bekledingsmuren zijn stenen muren van het fort die uit het water omhoog komen. De kazematten zijn de afsluitbare ruimten met schietgaten. Er groeien lange wortels van bomen op veel plekken door de muren heen. Hierdoor wordt het voegwerk eruit gedrukt en brokkelen stenen af. Dat wordt opgeknapt en hersteld zodat de Lunetten bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Wij voeren dit project volledig CO2-neutraal uit! Dit is dan ook het duurzaamste restauratieproject van Nederland! We zetten elektrisch materiaal in waarmee de hoeveelheid CO2-uitstoot wordt teruggebracht. Waar elektrificeren niet kan, om bijvoorbeeld de kwaliteit van het werk te behouden, gebruiken we HVO100 brandstof. Op het project hebben wij ook een duurzame keet staan. Deze keet is voorzien van zonnepanelen en extra isolatie. De resterende CO2-uitstoot monitoren we en compenseren dit door klimaatbestendige bomen te planten in samenwerking met VolkerWessels en Uni van Bosgroepen.  We maken gebruik van circulaire metselstenen waarbij al het materiaal 100% wordt ingezet. Wij creëren op dit project ook leer-werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in samenwerking met De Tussenvoorziening. Als laatste gebruiken wij op dit project een kraan uitgerust met NoNOx 150-filter waarbij ook de uitstoot wordt verlaagd.

Kortom, een mooi duurzaam project waar wij samen met, mede VolkerWessels onderneming, de Bonth van Hulten aan werken.