icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 23 februari 2023

IJboulevard; een fietsenstalling met multifunctioneel ruimtegebruik als visitekaartje

Flaneren met een spectaculair uitzicht over het IJ. Je fiets stallen in de rivier. In het hart van onze hoofdstad realiseerden Van Hattum en Blankevoort met VenhoevenCS architecture+urbanism het project IJboulevard en is de infrastructuur van het gebied rond station Amsterdam Centraal verrijkt. Een ondergrondse fietsparkeergarage met op het dak een aantrekkelijke moderne wandelboulevard en nieuwe leefruimte van 6000m2. Van Kessel Sport en Cultuurtechniek (onderdeel van Gebr. Van Kessel) heeft vol trots deelgenomen aan dit project. De IJboulevard is vanaf 22 februari officieel in gebruik.

Het project IJboulevard betekent een enorme upgrade en kwaliteitsimpuls voor de omgeving en leefruimte in het stationsgebied. Met de IJ-zijde als ‘nieuwe voorkant’ van het station. Zowel voor als tijdens het project is rekening gehouden met belangrijke thema’s als gebruiksgemak, (sociale) veiligheid, duurzaamheid en uitstraling ook leidend in het ontwerp van de garage. Uiteraard moet er worden voorkomen dat het gloednieuwe kunstwerk averij oploopt door aanvaring. Een vrijstaande aanvaarbescherming voor de fietsenstalling beheerst dit veiligheidsrisico maximaal.

 

WhatsApp Image 2023-02-23 at 12.23.21.jpeg

Genieten van een spectaculair uitzicht over het IJ

Langs het water kun je recreëren of wandelen over de vernieuwde natuursteen bestrating. Aan het water, over de hele breedte van de boulevard, heeft Van Kessel Sport en Cultuurtechniek een houten trap en vlonder gerealiseerd waar je, net als op de robuuste, natuurstenen zitbanken, kunt genieten van het spectaculaire uitzicht over het IJ. Daarnaast zijn ook alle trappartijen en entrees naar de moderne fietsenkelder met deze duurzame natuursteen bekleed.

Het team

Een huzarenstukje maak je nooit alleen. Het project IJboulevard wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met de Gemeente AmsterdamVervoerregio Amsterdam en ProRail. De uitvoering is in handen van Van Hattum en Blankevoort: een VolkerWessels-onderneming. In samenwerking met collega’s van VSFHomij en Van Kessel Sport en Cultuurtechniek (onderdeel van Gebr. Van Kessel). Het ontwerp draagt de handtekening van VenhoevenCS architecture+urbanism. Voor het optimaal ontwerp van de aanvaarbescherming (het opnemen van hoge aanvaarenergie) is het team verrijkt met (expertise van) Royal HaskoningDHV. Het transport en afzinken van de elementen is uitgevoerd door Strukton Immersion Projects en Mammoet Nederland.