icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 01 september 2022

Metamorfose van de IJboulevard te Amsterdam

Van Hattum en Blankevoort bouwt nieuwe fietsenstalling in het IJ te Amsterdam. Wij voorzien de wanden van de fietsenstalling en het wandelgebied van natuursteen. De nieuwe stalling biedt ruimte voor 4.000 fietsen en is gelegen in het IJ achter het Centraal Station van Amsterdam. Het dak van de fietsenstalling wordt ingericht als wandelgebied.

Van Kessel Sport en Cultuurtechniek (onderdeel van Gebr. Van Kessel) heeft samen met de architect de maaiveldontwerpen geoptimaliseerd en uitgewerkt tot definitieve uitvoeringstekeningen. Het ontwerp heeft een duurzaam karakter. Het IJ is namelijk een waardevol ecosysteem en de toegepaste materialen zijn hierop aangepast.

Hoogwaardig natuursteen

Op dit project zijn wij o.a. verantwoordelijk voor de natuursteen die wordt aangebracht op het dak van de fietsenstalling en als bekleding van de kademuren. Daarnaast worden ook de entrees naar de stalling voorzien van natuursteen. Het wandelgebied wordt voorzien van grote natuurstenen banken.

In totaal leggen wij in samenwerking met onze onderaannemers circa 6.000 m2 natuurstenen tegels aan van het formaat 900x600.

De Kesselmakker

Binnen Gebr. Van Kessel is Duurzame Inzetbaarheid erg belangrijk. Een natuursteentegel weegt circa 60 kilo per stuk. Om onze collega’s te ontzien in het realiseren van dit wandelgebied, hebben een aantal van onze collega’s de ‘Kesselmakker’ bedacht. Deze draaiklem is in onze werkplaats gemaakt en daar wordt op dit project dankbaar gebruik van gemaakt. Maar wat biedt deze klem voor meerwaarde?  Middels de ‘Kesselmakker’ wordt de onderzijde van de natuursteentegel voorgelijmd. De tegel klemt eenvoudig in het draaisysteem, waarna de tegel na het verlijmen met een tegeltiller opgepakt en geplaatst kan worden op het dek. Benieuwd wat de Kesselmakker precies is? Bekijk het op de foto’s.

Aanvaarbescherming

Voor de fietsenstalling, welke gedeeltelijk in het water ligt is een aanvaarbescherming gebouwd. Deze beschermt de fietsenstalling tegen eventuele aanvaringen van scheepvaartverkeer op het IJ.  De aanvaarbescherming wordt door Van Kessel Sport en Cultuurtechniek afgewerkt met een houten trap en vlonder.