icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 11 juni 2018

Nieuw asfalt combineert lage CO2-uitstoot en hoog recyclingpercentage (85%)

Gebr. Van Kessel en KWS komen vanuit de asfaltcentrale van Gebr. Van Kessel in Hoogblokland (APH B.V.) met een nieuw duurzaam asfaltmengsel. Dit mengsel wordt geproduceerd bij een lage temperatuur van ca. 90˚C én beschikt over een zeer hoog recyclingpercentage van maar liefst 85%. Deze ‘groene’ combinatie maakt dit mengsel uniek in de asfaltmarkt.

Deze ‘groene’ combinatie maakt dit mengsel uniek in de asfaltmarkt. Met deze nieuwe formule zetten Gebr. Van Kessel en KWS wederom een innoverende stap op het gebied van milieu, hergebruik en duurzaamheid.

De trend van ‘Lage Temperatuur Asfalt’ met minder CO2-uitstoot houdt de asfaltwereld al jaren bezig. Zo zijn asfaltmengsels geproduceerd die veel minder energie vereisen dan de traditionele asfaltmengsels, bij temperaturen van circa 160 en 180 ˚C. Ook Gebr. Van Kessel en KWS ontwikkelen, testen en produceren regelmatig Lage Temperatuur Asfalt-soorten. Deze leveren gemiddeld een reductie op de CO2-emissies van 30 tot 40%. Bij de productie wordt binnen de asfaltcentrale in Hoogblokland ook steeds vaker gebruik gemaakt van een speciale techniek van schuimbitumen.

Voor de realisatie van het nieuwe mengsel ontwikkelden KWS en Gebr. Van Kessel, beide Koninklijke VolkerWessels-ondernemingen, een compleet nieuwe techniek. Hiervoor waren aanpassingen aan de asfaltinstallatie noodzakelijk. Bij het nieuwe mengsel wordt een plantaardig verjongingsmiddel toegevoegd om de eigenschappen van het bitumen (de lijm in het asfaltmengsel) weer op niveau te krijgen van nieuwe bitumen. Het mengsel levert een extreem hoge reductie van de CO2-emissie van maar liefst 67% ten opzichte van een vergelijkbaar reguliere asfaltsoort en is verkrijgbaar in twee varianten, grof en fijn.

 

Eerste toepassing in Schiedam door Gebr. Van Kessel
Het asfalt is uitvoerig getest, mede door middel van een aantal proefvakken op eigen terrein. In samenwerking met de gemeente Schiedam wordt het asfaltmengsel binnenkort voor de eerste keer door Gebr. Van Kessel in de praktijk toegepast op een parkeerterrein van sportcomplex Thurlede. De gemeente Schiedam zocht voor het terrein naar de meest groene oplossing die mogelijk was; Lage Temperatuur Asfalt met hoge recycling. Het nieuwe asfalt is vandaag aangebracht.