icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 18 januari 2022

Afscheid Noordwaard na zes succesvolle jaren

Het is alweer zes jaar geleden dat Gebr. Van Kessel Onderhoud startte met het onderhoudscontract in de Noordwaard. Inmiddels is het Ruimte Voor de Rivier project voor waterbuffels, Schotse Hooglanders en Konikpaarden een thuis geworden. De dieren zijn ingezet om de vegetatie kort te houden en daarmee de doorstroming en waterberging te waarborgen.

Ecologisch onderhoud

Wij hebben samen met onze partners Bureau Waardenburg, Free Nature en Schaapskooi Ottoland in opdracht van Rijkswaterstaat laten zien dat hoogwaterveiligheid en biodiversiteit prima hand in hand gaan. Geen grote machines, maar natuurlijke bewoners van de Noordwaard onderhouden het gebied op ecologische wijze. De grazers hebben gedurende de afgelopen jaren hun werk goed gedaan. De Noordwaard heeft zich mogen ontwikkelen tot een hoogwaardig natuurgebied, zonder afbreuk te doen aan haar veiligheidsdoelstellingen. Door de open vlaktes en de bijbehorende getijdebewegingen is de Noordwaard inmiddels een belangrijke rustplaats voor grote groepen trekvogels.

Ontwikkelen aan biodiversiteit

Naast onze onderhoudswerkzaamheden ontwikkelen wij mee aan biodiversiteit. Dat maakte dit project voor ons als aannemer erg bijzonder. Na succesvolle jaren is het tijd om het stokje over te dragen aan Staatsbosbeheer. Zij zullen verder gaan waar wij gebleven zijn, namelijk: dit gebied nog mooier te maken.