icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques

Sinds juli 2018 is een team van Gebr. Van Kessel Speciale Technieken en Producten bezig met de reparatie, reiniging en conservering van de Zeelandbrug. Er is al meer dan 40.000 m2 aan beton geconserveerd; 54 pijlers en 26 liggers aan de westkant. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in opdracht van provincie Zeeland.

Datum
2018-2019
Opvallend
Klanttevredenheidspluim voor werkzaamheden ontvangen

Conservering pijlers vanaf werkschepen

Vanaf juli 2018 opereerde ons team in een wel hele bijzondere werkomgeving: het water van de Oosterschelde. Vanaf een drietal werkschepen, repareerde, reinigde en conserveerde het team 46 pijlers van de Zeelandbrug over een lengte van ruim 5 km.

De pijlers zijn vanuit hoogwerkers hoge druk gereinigd, uitvoerig geïnspecteerd op betonschades en indien nodig hersteld. Vervolgens zijn de pijlers voorzien van een nieuwe laag coating. Deze laag is aangebracht via een gevoed rolsysteem, waarbij de coating direct getransporteerd wordt naar de rol. Dit maakte een snellere productie mogelijk en zorgde voor een verhoogde kwaliteit ten aanzien van de gelijkmatige verdeling van de coating.

Conservering liggers én resterende pijlers

Na de 46 pijlers in 2018, is het team van Gebr. Van Kessel Speciale Technieken en Producten in 2019 gestart met de reparatie, reiniging en conservering van de betonconstructie van de Zeelandbrug. Voor de provincie Zeeland mochten wij dit keer twee opdrachten uitvoeren: de 18 liggers aan de westzijde én de vier pijlers van de beide basculebruggen alsmede de landhoofden Noord en Zuid kregen een opfrisbeurt.

Liggers
De 18 liggers zijn geconserveerd vanaf laagwerkers die via het fietspad kunnen rijden. Het fietspad vormde bij deze werkzaamheden de enige toegang tot de werkplek van ons team. Omdat elke ligger 100 meter lang is, zijn speciale (oranje gekleurde) Gebr. Van Kessel-scooters en quads ingezet om het team te vervoeren.

Pijlers
De vier resterende pijlers bij de beide basculebruggen zijn geconserveerd vanaf twee werkschepen. Hierop bevonden zich twee hoogwerkers. Het mechanisme (van de beide basculebruggen) maakte de werkzaamheden nog uitdagender dan in 2018. Tevens had ons team te maken met het scheepvaartverkeer dat zorgt voor extra deining op onze werkschepen.

Conservering
De liggers en pijlers zijn tijdens de werkzaamheden uitvoerig geïnspecteerd op betonschades en indien nodig hersteld. Daarna vond de reiniging met een waterstraalunit plaats. Onze collega’s van Van Kessel Bronbemaling zorgden voor speciale watertappunten langs de brug die gevoed werden door een enorme opslagtank. Na het reinigen zijn de liggers en pijlers voorzien van twee nieuwe lagen coating.

Klanttevredenheidspluim
Gebr. Van Kessel Speciale Technieken & Producten won in november 2019 de ‘klanttevredenheidspluim’ voor het conserveren van de pijlers van de Zeelandbrug. De prijs werd toegekend door onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy aan de ‘meest tevreden klant’ tijdens de uitreiking van de Nationale SchildersVakprijs 2019. Na onderzoek onder alle 35 voorgeselecteerde schilderprojecten bleek onze opdrachtgever, de provincie Zeeland, de meest tevreden opdrachtgever te zijn.

“Het verheugt ons om in Zeeland een bijdrage te mogen leveren aan het opknappen van deze iconische brug!“
- Jan de Morée, operationeel directeur bij Gebr. Van Kessel Speciale Technieken en Producten.

Over de Zeelandbrug

De Zeelandbrug is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter. De brug verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland. Ten tijde van de werkzaamheden onder de brug bleef de brug toegankelijk voor het wegverkeer. Ook de scheepvaart ondervond nauwelijks hinder. 

Zie onderstaande video voor een impresse van onze werkzaamheden aan de Zeelandbrug.