icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques

Van Kessel Sport en Cultuurtechniek was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de bouw van twee multifunctionele sportgebouwen en bijbehorende sportvelden in de duurzame wijk Park Harga in Schiedam.

Datum
2017-2019
Duurzaamheid
Volledig energieneutraal

Het nieuwe sportpark is volledig energieneutraal en zelfvoorzienend. Zo wordt de stroom, die wordt gebruikt voor de verlichtingsinstallatie en de openbare led-verlichting op het sportpark, opgewekt via drijvende zonnecellen. Ook zijn vrijkomende betonproducten zoveel mogelijk hergebruikt volgens het principe van ‘de circulaire economie’. Wat niet kan worden hergebruikt is toegepast voor de funderingen van wegen en paden. Hierdoor hebbenzoveel mogelijk materialen een tweede leven gekregen.

“Circulaire economie toepassen bij sportparken heeft mijn inziens de toekomst. Wij lopen graag voorop en zijn trots dat wij voor Schiedam dit energieneutrale sportpark mogen realiseren”.
-Jaap Kamp, operationeel directeur bij Van Kessel Sport en Cultuurtechniek.

Van Kessel Sport en Cultuurtechniek draagt naast het sportcomplex ook zorg voor het bouw- en woonrijp maken van de grond voor de woningbouw in Park Harga Midden. De ontwikkelcombinatie Park Harga Midden, bestaande uit VolkerWessels Vastgoed en Thunnissen, realiseert hier circa 380 woningen. Als het gaat om ‘circulair werken’ staan de neuzen van alle betrokken partijen onverminderd dezelfde kant op. De partijen denken daarbij ‘project-overstijgend’. Tijdens de structurele grondstof-overleggen wordt gekeken wie materialen nodig heeft en/of wie deze over heeft. De materialen worden naar wens uitgewisseld en hoeven daardoor niet vervoerd te worden naar andere locaties. Dit vermindert de CO2-uitstoot en bevordert het ‘circulair werken’.

Park Harga valt onder het gemeentelijke programma ‘Schiedam in Beweging', waarmee de gemeente Schiedam nieuwe mogelijkheden ontwikkelt voor sport, wonen en groen. In het najaar van 2016 realiseerde Van Kessel Sport en Cultuurtechniek voor dit programma Sportpark Willem-Alexander, gelegen op en naast de Ketheltunnel. Deze tunnel is onderdeel van de A4 tussen Delft en Schiedam. Van Kessel Sport en Cultuurtechniek won een Europese aanbesteding waardoor de samenwerking met Schiedam kon worden voortgezet. Eind oktober 2017 tekenden burgemeester Lamers en directeur De Morée het contract voor de bouw van de twee nieuwe multifunctionele sportgebouwen en bijbehorende sportvelden.

Het sportpark is op 1 juni a.s. officieel geopend.