icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques

In opdracht van gemeente Tiel heeft een consortium van diverse Koninklijke VolkerWessels-ondernemingen, waaronder Gebr. Van Kessel, het nieuwe visitekaartje van de stad gerealiseerd: het project Westluidense Poort omvat het cultuurgebouw Zinder, een cultuurplein en een ondergrondse parkeergarage en is ontworpen door architect De Zwarte Hond. Het nieuwe cultuurcentrum werd op 26 oktober 2017 officieel geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

Datum
2014 - Oktober 2017

Gebr. Van Kessel heeft voor dit project de inrichting van de openbare ruimte verzorgd. In 2014 zijn wij reeds gestart met de sloop van het voormalig kantoorpand van GGR-Gas en met de sanering van een voormalig gasfabrieksterrein. De bouwkuip werd ontgraven en ruim 60.000m3 water is uit de bouwkuip gepompt. Daarnaast omvatten onze werkzaamheden het archeologisch onderzoek, begeleiding en uitvoering, de riolering, het verleggen van kabels en leidingen en het toepassen van verkeersmaatregelen.Tevens hebben wij het terrein ingericht: plein, wegen, paden, trappen, tribune, park- en groeninrichting, keerwanden incl. natuurstenen gevelbekleding, die gelijk zijn aan de gevel van gebouw Zinder. Daarbij hebben wij een ‘groene gracht’ aangebracht die een stukje verleden uit de middeleeuwen doet herleven. In het verre verleden werd de binnenstad namelijk omringd door een gracht. Een deel van deze gracht is nu weer in een ‘groene’ vorm zichtbaar.

Een middeleeuwse stadspoort
De Westluidense Poort was in de middeleeuwen een stadspoort en daarmee hét herkenningspunt van de stad Tiel. Het nieuwe cultuurcentrum Zinder vervult vanaf heden dezelfde rol, nu als moderne poort. Zinder heeft een bijzondere ligging, namelijk op de grens met de binnenstad en de Waal. Hierdoor wordt de Waalkade meer geïntegreerd met de binnenstad. Vanuit de Waal gezien wordt de skyline bovendien verfraaid door het gebouw met zijn mooie gouden gloed. Dit komt tegemoet aan de wens van de gemeente om een andere invulling te geven aan de uitstaling van Tiel en daarmee de aantrekkingskracht van de stad te versterken.

Het consortium voor het project Westluidense Poort bundelt de krachten van de Koninklijke VolkerWessels-ondernemingen Gebr. Van Kessel (inrichting van de openbare ruimte), Van Hattum en Blankevoort (realisatie van de parkeergarage), Stam + De Koning (cultuurcentrum) en HOMIJ Technische Installaties (technische installaties). Als onderaannemer waren tevens Volker Staal en FunderingenVisser & Smit HanabVan Kessel Sport en Cultuurtechniek en Van Kessel Bronbemaling betrokken.

(c) Foto gebouw Zinder: Marius Ouburg