icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques

Realisatie gebiedsontsluitingsweg Berkel Enschot

In opdracht van ProRail en in nauwe samenwerking met de gemeente Tilburg realiseerde Gebr. Van Kessel Wegenbouw de onderbouw voor de nieuwe gebiedsontsluitingsweg (GOW) Koningsoord te Berkel Enschot.

Datum
Maart 2019 - juni 2019

Deze ontsluitingsweg zorgt voor de verbinding tussen de nieuwbouwwijk Koningsoord en de Bechtweg ten noordoosten van Tilburg. Weer een mooi project voor team Wegenbouw Oost/Zuid met een aantal extra uitdagingen langs de spoorbaan.

De werkzaamheden voor ons projectteam bestonden uit het uitwerken van het uitvoeringsontwerp en het realiseren van een fysieke afscheiding tussen de spoorbaan en de gebiedsontsluitingsweg. Een deel van de nieuwe ontsluitingsweg is gelegen naast de spoorbaan van traject Tilburg, waar zeer beperkte beschikbare ruimte is. Om plaats te maken voor een deel van de nieuwe ontsluitingsweg is de bestaande spoorsloot gedempt. De waterhuishouding van de spoorbaan is hierdoor gereconstrueerd. Een nabij gelegen bergingssloot heeft de functie van de spoorsloot vervangen. Een nieuw aangebrachte duiker onder de toekomstige weg is op deze bergingssloot aangesloten. Doordat de afstand tussen de spoorbaan en de nieuwe weg dusdanig klein is, is een deel van de afscheiding uitgevoerd in een verankerde barrier voorzien van hekwerk.

Extra maatregel

Het project was onderdeel van een grootschalig ontwikkelingsplan ‘nieuwbouw Koningsoord’. Om de belasting van transportbewegingen in de kern van Berkel Enschot tot een minimum te beperken werd het bouwverkeer zoveel mogelijk omgeleid. Gebr. Van Kessel Wegenbouw heeft bovendien een extra maatregel genomen. Door het aanpassen van onze uitvoeringsmethode hebben wij de hoeveelheid transporten met ruim 20% weten terug te dringen.

De realisatie is gestart medio maart 2019 en is vóór 1 juni 2019 opgeleverd.