icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques

Realisatie onderbouw (BOP) windmolens West-Betuwe

In opdracht van Burgerwindcoöperatie West Betuwe heeft Gebr. Van Kessel de voorbereidingen voor de aanleg van vier windmolens (turbines) ter hoogte van het knooppunt Deil uitgevoerd. Gebr. Van Kessel verzorgt (mede) de zogenoemde ‘Balance of plant (BOP)’, ofwel de onderbouw van de windmolens.

Datum
Februari 2019
Windmolen West Betuwe

Een stevige fundering is voor windmolens natuurlijk een vereiste. Gebr. Van Kessel heeft daarom gezorgd dat de ondergrond van tevoren optimaal verbeterd is. Hierbij is ongeveer 20.000 m3 zand verwerkt ten behoeve van het cunet en de voorbelasting. Daarnaast plaatsten wij een verticale drainage. Vervolgens brachten wij maar liefst 14.000m2 menggranulaat inclusief wapening aan. Naast het aanbrengen van de stalen damwand voor de onderbouw pasten wij ook de waterhuishouding aan door onder andere duikers aan te leggen en watergangen te vergraven.

Onze werkzaamheden omvatten tevens de realisatie van stabiele kraanopstelplaatsen. Deze zijn essentieel voor de kranen die de windmolens plaatsen. Ook realiseerden wij veilige ontsluitingsroutes, die onder andere nodig zijn voor het aan- en afvoeren van de bouwmaterialen.

In week 46 van 2019 zijn de eerste drie bladen van Windturbine 3 op Windmolenpark Deil aangevoerd via de A15. Hiervoor demonteerden wij tijdelijk de verkeersmaatregelen om ze vervolgens weer terug te plaatsen. De bladen hebben een lengte van ca. 70 m1. Ze zijn voor een windmolen met een hoogte van ca. 140 m. In de weken die hierop volgden zijn nog meer transporten in de nacht uitgevoerd waarbij wij de verkeersmaatregelen verzorgden voor de resterende windturbines.

De windmolens zullen naar verwachting medio 2020 draaien.

Copyright fotografie windmolens: Vestas

Copyright fotografie vervoer: Wim Boon