icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques

Realisatie rotonde Gorinchem

Om de ontsluiting met de nieuwe woonwijk Hoog Dalem te verbeteren is in Gorinchem hard gewerkt aan een reconstructie van de Spijksesteeg, de Van Andel Spruytlaan en de Laag Dalemseweg. Gebr. Van Kessel Wegenbouw, rayon West, voerde de reconstructie uit in opdracht van de gemeente Gorinchem.

Datum
April 2019 - juni 2019

Voor dit project legden wij een aantal nieuwe rijbanen, fietspaden en een rotonde aan. Ook verzorgden wij het nodige grond- en rioolwerk en de openbare verlichting. De rotonde en de rijbanen zijn zoveel mogelijk ‘in het verkeer’ aangelegd. Dit betekent dat alle verkeer tijdens de uitvoering gewoon door kon rijden. Er was hiervoor wel een bypass aangelegd rondom de nieuwe rotonde, inclusief tijdelijke verkeerslichten.

Een waar bouwwerk

Hoog Dalem is een sfeervolle woonwijk met veel aandacht voor groen en water. De rotonde is onderdeel van een kunstwerk ‘Poorten van Hoog Dalem’ van de kunstenaar Hans van Lunteren (www.hansvanlunteren.nl). De rotonde, genaamd ‘rotonde Torenfortplein (1)’, is een open plein. Rondom dit plein zijn bomen geplant die een onderdeel vormen van een schaduwrijke bomenlaan waarmee de Spijksteeg is ingericht. In het midden van deze rotonde is een laag gemetseld bouwwerk (+ 72 cm) gebouwd met aan de voet langgerekte inspringende nissen waarin waterbekkens zijn gemetseld. Het oppervlak van het bouwwerk is met klinkers bestraat, als ware het een verhoogd plein. Het regenwater van dit verhoogde plein wordt via kleine putjes afgevoerd naar de waterbekkens in de nissen zodat daar een vochtig klimaat kan ontstaan ter bevordering van de groei van kleine mossen, algen en varens, de conditie voor een klein ecologisch wereldje.

(1)   De vorm van het bouwwerk is geïnspireerd op een Torenfort, een bouwwerk dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.