icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques

Renovatie vuurtorens Burgh Haamstede en Ouddorp

In opdracht van Rijkswaterstaat voert Gebr. van Kessel Speciale Technieken en Producten onderhoud uit aan twee monumentale vuurtorens langs de Nederlandse kust in Burgh Haamstede en Ouddorp. Onze werkzaamheden omvatten hoofdzakelijk het reinigen van de torens, het herstel van beton- en metselwerk en het vervangen van de conservering. De werkzaamheden vinden uitsluitend aan de buitenkant plaats.

Datum
mei 2018
Opvallend
In totaal 2750 vervangen conservering beton

Monumentaal

Vuurtorens hebben veel waarde voor bewoners en toeristen. Het licht vormt een herkenningspunt voor de zeevaart. Tevens bevatten vuurtorens veel communicatieapparatuur op en in, waaronder radars en GSM-antennes. De vuurtoren in Burgh Haamstede is de beroemdste vuurtoren. De vuurtoren werd ook afgebeeld op het vroegere bankbiljet van 250 gulden. De vuurtoren in Ouddorp is nog bemand door een vuurtorenwachter, die de scheepvaart in die regio coördineert (kustwacht).

Planning

Het werk is in mei 2018 aangenomen met een aanvankelijke planning van drie maanden. Beide torens zouden tegelijkertijd worden gerenoveerd om gereed te zijn voor het stormseizoen vanaf 1 oktober. Dit liep echter anders. Op vuurtoren Burgh Haamstede werd voor start van de werkzaamheden, na een vooronderzoek, chroom-6 in de ‘rode’ verf geconstateerd.

Chroom-6
Chroom-6 werd in het verleden toegepast vanwege het kleurpigment en de roestwerende eigenschap. Chroom-6 komt vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak te stralen, schuren, slijpen, zagen of verhitten. Stof waar chroom-6 in zit, komt dan in de lucht. Inadembare stof waar chroom-6 in stof in zit - of chroom-6 in dampvorm brengt verhoogde gezondheidsrisico’s met zich mee wanneer iemand gedurende een lange periode, voortdurend wordt blootgesteld aan een te grote hoeveelheid. Chroom-6 in vaste vorm (bijvoorbeeld verf die op het object zit of verfschilfers) is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Sinds 1998 stelt Rijkswaterstaat als eis dat het conserveringssysteem vrij moet zijn van lood- en chromaathoudende pigmenten.

Vuurtorens STEP

Voortgang werkzaamheden

De werkzaamheden aan vuurtoren Ouddorp zijn inmiddels conform bestek uitgevoerd. Hier is geen chroom-6 in de verf geconstateerd.

In Burgh Haamstede, waar de toren al sinds augustus 2018 in de steigers staat, zijn de werkzaamheden tot nader order stilgelegd. Op dit moment worden er door Rijkswaterstaat nog proeven gedaan. Wanneer deze een positief resultaat geven dan worden daar de werkzaamheden vervolgens hervat. Bij werkzaamheden waarbij chroom-6 kan vrijkomen stelt Rijkswaterstaat dat er altijd een werktent wordt gebruikt. Deze preventieve maatregel wordt altijd uitgevoerd bij dit soort werkzaamheden. Verwacht mag worden dat hoeveelheden die hieraan ontsnappen, als dit al plaatsvindt, verwaarloosbaar zijn. Door het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen of het beperken van de duur van de werkzaamheden, wordt de blootstelling en daarmee het risico geminimaliseerd. Denk bij de persoonlijke beschermingsmiddelen ook aan de blootstelling van de huid. Die moet worden beschermd met de juiste werkkleding. Rijkswaterstaat geeft het aanwezige risico mee aan de opdrachtnemer. Het is bij de wet geregeld dat vervolgens de opdrachtnemer zelf adequate maatregelen dient te treffen.