icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques

Aannemerscombinatie Team Waalbrug is in opdracht van Rijkswaterstaat op maandag 4 maart 2019 gestart met de renovatie van de Waalbrug in Nijmegen. Gebr. Van Kessel Speciale Technieken en Producten voert hier constructieve betonreparaties uit.

Datum
Vanaf maart 2019

Gebr. van Kessel Speciale Technieken en Producten is in opdracht van Team Waalbrug verantwoordelijk voor:

  • Diverse onderzoeken en inspecties aan beton- en metselwerk;
  • Betonwerk, het maken van nieuwe oplegvakken waar de brugdekken op liggen;
  • Het herstellen van betonschades aan de steunpunten, pijlers en frontwanden zowel binnen als buitenzijde van de brug;
  • Verwijderen van graffiti;
  • Vervangen van kapotte natuursteenblokken van de pijlers;
  • Het vervangen van voegwerk;
  • Aanbrengen gemetselde borstwering op de brug;
  • Conserveren/hydrofoberen van beton- en metselwerk.

Diverse onderzoeken en inspecties zijn uitgevoerd. Uit deze resultaten zijn diverse herstelmaatregelen gekomen waaronder de constructieve schades (RS-schades). De RS-schades bevinden zich op twaalf locaties bij de ingestorte I-liggers op de oplegvlakken van alle pijlers en steunpunten.

Gebr. Van Kessel Speciale Technieken en Producten voert deze betonreparaties uit conform CUR/Aanbeveling 118 onder certificaat BRL3201. De uit te voeren werkzaamheden omvatten het gestructureerd en maatvast wegslopen van het oplegvlak met daarin de stalen oplegbalk. De wapening wordt opnieuw aangebracht en de bekisting wordt gesteld. Voor een goede hechting van het nieuw aan te brengen beton wordt het oppervlak gestraald. Na keuring door een onafhankelijke constructeur wordt het vlak gestort. Na uitharding van de betongietmortel wordt de bekisting verwijderd. Vervolgens wordt het nieuwe betonoppervlak nagelopen en afgewerkt. 

Fase 1: april 2019 tot Q3 2020
De uitvoering van onze werkzaamheden zijn in de bouwvak van 2019 gestart. Het project is opgesplitst in twee fasen. Fase 1 is het betonwerk op de steunpunten. Fase 2 omvat het beton-, natuur- en metselwerk herstellen en conserveren van de pijlers/ steunpunten, zowel de buiten- als binnenzijde.

De planning zit strak in elkaar en kent geen uitloopmogelijkheden. Er zijn veel raakvlakken met andere disciplines (collega-bedrijven) en die werkzaamheden staan direct achter elkaar LEAN ingepland. Dit wordt bewaakt in de ‘daily’ en ‘weekly stands’. Wanneer de planning niet wordt gehaald zal in het weekend, ‘s avonds en ‘s nachts doorgewerkt moeten worden.

Fase 2 is nog niet in uitvoering.

Team Waalbrug is een Koninklijke VolkerWessels-combinatie bestaande uit KWSHolland SchermVolkerRailVialis en Gebr. Van Kessel Speciale Technieken & ProductenSmits Neuchatel Infrastructuur en BKB Infra zijn partners in het project. 

Een filmcrew legde onze werkzaamheden vast. Benieuwd? Bekijk hieronder de video: