Asfaltproductie

In feite berust het productieproces in de Asfalt Productie Hoogblokland op drie hoofd- elementen: doseren, drogen en verwarmen van het mineraal aggregaat (160 - 180 graden Celsius) en het mengen van deze componenten in de juiste verhouding met een bepaalde hoeveelheid warme bitumen. Een asfaltmenginstallatie kan gezien worden als een modern uitgeruste fabriek, waarin het gehele proces zich afspeelt onder gecontroleerde omstandigheden, gestuurd en bewaakt door computers.
Asfaltproductie 1

Het productieproces

Asfalt, zoals we dit kennen, wordt samengesteld uit verschillende zand en steen soorten. Deze worden na drogen en verwarmen, samen met vulstof en bitumen, gemengd tot een homogeen product. Daarnaast wordt aan een groot aantal asfalt soorten nog een deel recyclingasfalt toegevoegd. Asfalt is een product wat bij uitstek geschikt is voor hergebruik, en kan keer op keer weer worden gerecycled.

Zand en steenslag worden aangevoerd over het Merwedekanaal, terwijl vulstof, bitumen en vanzelfsprekend oud asfalt via de weg komen. Voordat het oude asfalt kan worden ingezet voor hergebruik, wordt dit altijd gecontroleerd en bewerkt, om het granulaat geschikt te maken voor de mengsels waarin het wordt toegepast. Zo blijven alle eigenschappen van de mengsels behouden en is er geen verschil tussen asfaltmengsels met en zonder hergebruik.

De asfaltinstallatie

De installatie te Hoogblokland is een zogeheten chargemenger. Dit betekent dat er steeds een bepaalde hoeveelheid asfalt apart wordt gemengd. Over het algemeen is dit bij Asfalt Productie Hoogblokland 5 ton. Het mengen van deze hoeveelheid duurt ongeveer één minuut. Dit maakt dat de fabriek een uur capaciteit heeft van ca 300 ton. Verder is de installatie voorzien van een aparte droog unit waarin alleen het oude asfalt wordt opgewarmd. Hierdoor is het mogelijk om tot ca. 50% recycling aan een asfaltmengsel toe te voegen zonder kwaliteitsverlies.

Het geproduceerde product wordt opgeslagen in één van de 14 voorraadsilo's. Hierin blijft het asfalt op temperatuur, en kunnen wachttijden voor transport naar de werken tot een absoluut minimum worden beperkt. De totale opslagcapaciteit van het gerede product is ca 1000 ton, verdeeld over de 14 silo's.

Asfaltproductie 2

Het terrein bij de installatie is onderverdeeld in vele verschillende vakken, dit om alle grondstoffen keurig gescheiden van elkaar op te kunnen slaan. Deze vakken worden gescheiden door wanden welke zijn opgebouwd met zgn. megablokken. Deze los stapelbare blokken maken dat het terrein flexibel is in te delen. Om overlast van transportbewegingen voor de omgeving tot een minimum te beperken is er een eigen ontsluitingsweg naar het terrein aangelegd, waarover alle verkeer van en naar de installatie kan worden afgehandeld.

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.